søndag 22. november 2009

Life is a dream


Er livet bare en drøm som vi en gang skal våkne fra? Vi var superheldige og fikk billetter til Calderon de la Barcas sjeldent spilte klassiker fra 1635. Et stjernelag av skuespillere med med kjente fjes fra teater, film og tv, holdt oss fjetret i denne lille teatersalen i flere timer lørdag kveld. En svært inspirerende kveld på en super scene - anbefales.

4 kommentarer:

  1. Hva skulle man da i såfall våkne til?

    SvarSlett
  2. Øh, døden er jeg stygt redd for.... Den allegoriske "har mennesket en fri vilje, eller er alt forutbestemt"-tolkningen av dette stykket har satt seg - og er den som blir referert i alle programmer og oppslagsverk. Men i den oppsetningen vi så - var det den psykologiske eller eksistensielle (hvis det er riktige begreper) tolkningen som slo meg. Historien går kort fortalt slik: en prins fødes under uheldige stjerner og kongen bestemmer seg for å bure ham inne for å skåne landet for en slik potensiell grusom hersker. I voksen alder slippes prinsen ut for en dag, og viser seg faktisk å være voldelig og primitiv (kanskje ikke overraskende etter å ha tilbragt hele oppveksten i et fangehull). Han bures inn igjen, og fortelles at det han opplevde den frie dagen, bare var en drøm. Nå har det seg slik, at et opprør bryter løs i riket, opprørerne setter prinsen fri og velger ham til sin leder. De vinner makta og prinsen blir i løpet av denne prosessen sivilisert - viser nåde, utvikler empati osv osv. Gjennom å sette denne i utgangspunktet ville og farlige prinsen fri - blir kongeriket tilført vitalitet og kan igjen blomstre. Kongen var jo fullstendig uten kraft, satt bare og leste bøker og studerte. Dyret må altså ikke bures inne, men temmes. For øvrig mange allusjoner til Stormen. Dette lyder vel kjent i dine ører, skulle jeg tro....?

    SvarSlett
  3. jøss, her lærte jeg masse! Takk, Bjørg- du vise

    SvarSlett
  4. Et lite PS: Det skal sies at stykket slutter med at prinsen (som da er blitt hersker) er overraskende nådeløs mot en av opprørerne som bragte ham til makt. Åpen slutt altså - hvordan går det videre - blir han en grusom eller en god hersker?

    SvarSlett